Foto-monografija FOTOGRAFI & MODELI Miroslava Predojevića

fotografi-&-modeliFoto-monografija “Fotografi & modeli” Miroslava Predojevića je mala po svojoj veličini (11 x 16 cm), ali sigurno i ne po svom značaju, na aktelnoj fotografskoj sceni Srbije, i želji autora i pripovedača ove fotografske priče da vas upozna sa ličnostima i njihovim interesovanjima koji tragajući za saznanjem i impresijama bivaju, nakratko u deliću sekunde, i sami otkriveni…

“A šta ovim serijalom “FOTOGRAFI & MODELI” svedoči Miroslav Predojević? Njegov pogled je sveobuhvatniji, svedoči i o objektu i o subjektu i o fotografu! (Eto, za toliko je proširio istinu.) Njegova fotografija je krenula nazad, pošla je kući, pošla ka Tvorcu istine i njenom Vladaru.

Njegova fotografija ne ostaje zadovoljna, ne, ona hoće više a ono što raduje, ona to i dobija!

Elem, predmet fotografisanja svedoči sam o sebi. On je to. Majstor iza objektiva (gle čuda: objektiv!?) svedoči o predmetu i o sebi, a Miroslav svedoči sve njih zajedno…

…Njegova prepoznatljiva “lakoća” fotografisanja i postojanja omogućavaju mu da postane učesnik, da postane istinski svedok situacije (ne samo detalja), svedok dogadjaja.

Slika o ovome, u jednoj rečenici, glasila bi: volšebna umešnost, nebeski dar, gotovo kao Božje nadahnuće u osvajanju poverenja aktera događaja, umešnost (čitaj umetnost!) dovedena je dotle da sami učesnici nekog događaja ili neke situacije, prečesto i nemaju svest o njegovom (Njegovom) prisustvu!?

A tu onda nema laži.

Zato njegova fotografija pleni, drži pažnju jer otvara priču t.j. otvara priče…”

Deo iz predgovora Omera Petojevića, književnik iz Aranđelovca

© Miroslav PREDOJEVIĆ, Milan Živković, B. Brestovac, 2006.

© Miroslav PREDOJEVIĆ, Milan Živković, B. Brestovac, 2006.

Predojevićeve fotografije iz ove fotomonografije kao da upućuju na potragu za trenutkom koga treba zaustaviti.

To što je oko našeg fotografa zateklo drugog fotografa (drugi model, kako svoje kolege naziva autor) u fazi snimanja, kao da ukazuje da stajanja nema, da je sve u procesu, da je potreba za preseljenjem ovog trenutka u prošlost zapravo nagon da se ukroti i osmisli naredni trenutak i uveliča dolazeće.“

Dragan Radović, književnik iz Leskovca

“Da i fotografi koji slikaju scene iz života, u trenutku dok to rade, mogu biti zanimljiv predmet fotografije koja predstavlja i njih i njihove modele, gde su i oni sada, zapravo modeli, dokazuje Miroslav Predojević, svojom najnovijom fotomonografijom pod dvosmislenim nazivom FOTOGRAFI & MODELI.

Doći na ideju da se napravi izložba fotografija kolega sa kojima je godinama obilazio Srbiju u potrazi za motivima, pokazuje originalnost i specifičnu kreativnost ovog autora, koji je titulu majstora fotografije stekao, što on sam voli da istakne, još od Foto Saveza Jugoslavije…

…Fotografi vole da diskutuju o dilemi da li je dobra fotografija rezultat promišljenosti fotografa, što je čijenica, ili je i rezultat sreće, slučajnosti. Miroslav Predojević svojom serijom fotografija fotografa u trenutku njihovog rada, beleži ono što se dogadja iza scene snimanja, postajući tako hroničar jedne generacije fotografa koji delaju danas u Srbiji, rešavajući na svoj autorski način ovu uvek aktuelnu dilemu.

© Miroslav PREDOJEVIĆ, Marko Rupena, Beograd, 2009.

© Miroslav PREDOJEVIĆ, Marko Rupena, Beograd, 2009.

Ove fotografije ne spadaju u nama svima poznatu tematiku – fotograf u akciji, ili fotograf na delu, iako u celosti pokrivaju i to široko polje, već predstavljaju foto pripovetke o ličnostima fotografa i njihovim interesovanjima, koji tragajući za saznanjem i impresijama, kako kaže sam autor, bivaju na kratko, u deliću sekunde, i sami otkriveni.

Tu su Dragutin Radan, Željko Sinobad, Goran Švabić, Boris Bjelica, Erol Čolaković, Saša Lazarević Korni, Rade Krstinić, Mišo Milo Milovanović, Đorđe Vukoje, Rodoljub Jovanović, Sabo Imre, Raša Milojević, Geza Lenert, Božidar Vitas, Rajko Karišić, Violeta i Zoran Milutinović, Zdravko Simijonović, Dragoslav Mirković, Milan Živković, Zoran Purger, Aleksandar Kelić, Ivan Tošić, Luka Denić, Tomislav Peternek, Zoran Pavlović, Branislav Brkić, Saša Đorđević i mnogi drugi.

Osim individualnih portreta date su i grupne scene u kojima se oseća pun naboj strasti fotografa-modela koji slikaju najrazličitije motive – od lomljenja božićne česnice, preko venčanog poljupca i interesantnih likova, do erotskih igara izvodjenih javno na Beogradskom sajmu 2007.g.”

Dragan M. Babović, fotograf i publicista iz Beograda

Izdavač: Helicon Publishing Pančevo
11 x 16 cm
94 strane
50 crno – belih fotografija
Uporedo srpski tekst i engleski prevod

Kontakt, informacije i naručivanje fotomonografije: 064 11 32 381, miroslav.predojevic@gmail.com

Facebook Twitter Linkedin