Categories
Edukacija

Radomir Velimirović Raja (1949-2006)

Radomir Raja VELIMIROVIĆ (Foto: Ljubinko Kožul)
Radomir Raja VELIMIROVIĆ (Foto: Ljubinko Kožul)
Radomir Velimirović Raja je bio legendarni beogradski majstor za popravku foto aparata, objektiva i drugih optičkih uređaja, konstruktor svetski poznatih ‘’Panoramica’’ srednjeformatnih foto aparata, pasionirani fotograf, a iznad svega dobar čovek.

Radomir Velimirović Raja rođen je 1949. godine u Beogradu, i tokom tridesetpetogodišnjeg profesionalnog delanja, servisirao je i popravio ‘’…više od milion fotoaparata…’’, često ih ‘’…vraćajući iz mrtvih…’’.


Po povratku iz Nemačke gde je usavršio optičarski zanat, Rajina zemunska radnja postaje sastajalište fotografa, ne samo zbog njegove izuzetne stručnosti, već i posebne lične harizme koju je posedovao.

Njegove radionice postale su kultno mesto fotografskih okupljanja.


Sa istim žarom Radomir Velimirović Raja se posvetio i konstrukciji specifičnih, panoramskih srednjeformatnih foto aparata. Posebnost njegovih rešenja se sastojala u tome što je, praktično svaki primerak bio prilagođen potrebama naručilaca.


Panoramica 612, pozlaćena i presvučena zmijskom kožom
Panoramica 612, pozlaćena i presvučena zmijskom kožom

Panoramica je 1984. godine predstavljena u Kelnu, na Fotokini najvećem svetskom sajmu fotografije i fotografske tehnike, i promovisana u vodećem američkom fotografskom časopisu Popular Photography, stručnim časopisima i najtiražnijim periodikama Jugoslavije, uvršećena u fotografski leksikon Von Daguerre bis heute.


Po završetku konstrukcije svojih triju Panoramika, koje su, u saradnji sa našim dizajnerom i fotografom na ‘’privremenom boravku’’ u Italiji, Zoranom Ljubojevićem, dobile potpuno ‘’svetski’’ izgled, Raja se posvetio izradi 35- milimetarske panoramske kamere pod radnim nazivom Serbica.

Nažalost, ona je ostala samo u fazi prototipa.

Facebook Twitter Linkedin