Categories
Vesti

Fotografije Lidije Antonović

© Lidija ANTONOVIĆ, Na leđima
© Lidija ANTONOVIĆ, Na leđima
Samostalna izložba fotografija Lidije Antonović, člana Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a, pod nazivom “U kadru prozor”, otvara se u ponedeljak 25. novembra (19 časova), Galerija STEPENIŠTE, Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje, ul. Šumatovačka 122, Beograd.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra 2013. godine.

Putujući po Srbiji, Evropi i Africi fotografisala sam prozore, koji su odraz istorije, arhitekture, kulture stanovanja, socijalnog statusa i interkulturalnosti.

Razmišljala sam o osnovnim funkcijama prozora koji omogućava svetlu, vazduhu, znanju i zvucima da slobodno dolaze i odlaze, ali i da zaštiti ljude od spoljnih opasnosti. Simbolično značenje prozora, prolaza iz zatvorenog prostora u beskrajna prostranstva sveta, bilo je inspiracija za moj rad.

Koncept je zasnovan na integraciji fotografije i prozora koji je vizuelni most ali i granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, između javnog i privatnog.

Duša je poput zatvorenog prostora našeg unutrašnjeg sveta u kome su i moja iskustva, ideje, misli, nadanja, snovi i odatle traže prozor u prostranstvo spoljašnjeg sveta.

Fotografije prozora su bez ljudi, da bi pokrenuli svest da oživimo fotografiju, da joj pozajmimo svoj život, da bi od nje stvorili predstavu.

Na psihološkom planu, kada spolja gledamo u prozor, to je simbolička želja da se zaviri u nesvesno i nepoznato.

© Lidija ANTONOVIĆ, Linija
© Lidija ANTONOVIĆ, Linija

Prozori su fotografisani tako da daju utisak da smo u eksterijeru, te pružaju mogućnost da maštamo ko i šta je iza prozora i da radoznalo zavirimo unutar…

Kao univerzalni upotrebni predmet prozor je simbol stanovanja na Zemlji.

Živimo u svetu koji se ubrzava i u kojem se gubi simbolizacija od staništa do ljudskih odnosa.

U eri novih tehnologija svakodnevno gledamo u prozore na računarima i tako komuniciramo, ali se tu otvaraju nove mogućnosti za kreiranje simbola.

Tako mitske matrice u nama i oko nas i dalje postoje i oblikuju naše živote.

Ova izložba ima za cilj revitalizaciju osnovne funkcije i simbola prozora, kao podsticaj razmišljanja o lepoti diskrecije življenja.

Autor izložbe

Facebook Twitter Linkedin