Legat Stanka Kostića

Stanko KOSTIĆ

Stanko KOSTIĆ

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi je u četvrtak 26. decembra obeležio 10 godina rada Galerije Muzeja. Tim povodom, publici je predstavljen Legat Stanka Kostića. Izložena je trideset i jedna umetnička fotografija, iz ciklusa „Stari zanati“, „Ljudi, nošnje i običaji“, „Narodni neimari“, i „Predeli i vode“.

Predstavljeni radovi čine svojevrsni presek dosadašnjeg umetničkog stvaralaštva Stanka Kostića, kako kroz teme kojima se bavi, tako i u fotografskim tehnikama koje je koristio i koristi pri izradi umetničkih fotografija.

Formiranje Legata Stanka Kostića predstavlja svojevrsni presedan, s obzirom da se radi o umetniku koji je negde na polovini svog stvaralaštva.

Ipak, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi prepoznao je u ovim fotografijama, ne samo apsolutni umetnički izraz i zanatsko umeće, već dokumetnarnu vrednost koju one nose o kulturno-istorijskoj i prirodnoj baštini istočne Srbije.

Stanko Kostić

Likovni umetnik fotografije

Rođen u Požarevcu 7. marta 1964. godine.

Osnovnu i srednju školu završio u Petrovcu na Mlavi. U Beogradu završio studije informatike, gde sada živi i radi.

© Stanko KOSTIĆ, Mešanje slavskog kolača, Osanica

© Stanko KOSTIĆ, Mešanje slavskog kolača, Osanica


Fotografijom se bavi od školskih dana. Izlagao na više od 84 kolektivnih i 43 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( Etnografski muzej u Beogradu, Konak kneginje Ljubice, Ruski dom u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU, Palata Saveta Evrope u Strazburu, Institut antropologije i etnologije u Varšavi, Muzej narodne umetnosti u Otrembusima kod Varšave, Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu…).

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja ( dve godišnje nagrade
ULUPUDS-a, Priznanje “4. jun“ opštine Petrovac na Mlavi, Prva nagrada za kolekciju slajdova i kolekciju fotografija na Međunarodnom salonu ŽISEL, Gramata Eparhije braničevske…) .

Fotografije i reportaže objavio u mnogim časopisima ( JAT revija, Politikin magazin, Lisa, Ilustovana politika, Slowo YU Polonii…), knjigama i monografijama (Srbija, Lepe šume Srbije, Ikonopis Vranjske eparhije, Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Pančevu, Srpske svetinje u Rumuniji …).

Autor je više od 30 tematskih kalendara ( Stari zanati, Stara srpska odlikovanja , Skulpture i plastika na fasadama beogradskih zdanja, Narodna arhitektura Istočne Srbije, Priroda doline Mlave, Šesto godina Manastira Manasije, Manastiri doline Mlave, Istočna Srbija, Nebeska riznica-svedočanstva Eparhije Braničevske, 1700 godina slobode crkvene misli i umetnosti braničevske eperhije, Homolje, Beljanica , Kučaj, sliv Mlave i Resave, TRAJANJE – nošnje i običaji, Priroda Srbije – između svetlosti i senke …).

Bavi se kulturom i tradicijom Srbije, Crkvenom umetnošću izvan Srbije (Sent Andreja i Rumunija, Manastir Hilandar), rodnog kraja-doline reke Mlave, Homolja i istražuje razvoj crkvene umetnosti na tlu Braničevske eparhije.

© Stanko KOSTIĆ, Privelj, Bele poklade, Knežica, Petrovac na Mlavi

© Stanko KOSTIĆ, Privelj, Bele poklade, Knežica, Petrovac na Mlavi

Oženjen suprugom Snežanom, sa kojom ima dve ćerke: Jelenu i Aleksandru.

Član je Foto saveza Srbije

Kontakt: www.skostic.com, e-mail: stanko@skostic.com

© Stanko KOSTIĆ, Jutro na Mlavi

© Stanko KOSTIĆ, Jutro na Mlavi

Facebook Twitter Linkedin