Categories
Fotografi Galerija

Branislav Backović – fotografije svakodnevnog života

Branislav Backović, Sićevo, 2012. (Foto: Miroslav Predojević)
Branislav Backović, Sićevo, 2012. (Foto: Miroslav Predojević)

Branislav Backović poznat pod pseudonimom Backo, rođen u Loznici 1951. godine. Član je Foto sekcije „Karadžić“ iz Loznice od osnivanja 1980. godine od kada se bavi izlagačkom i umetničkom fotografijom sa povremenim pauzama.

Učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi i salona umetničke fotografije u zemlji i inostranstvu (pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije i međunarodne fotografske asociacije FIAP) i osvojio 70 nagrada, diploma, medalja, raznih priznanja, sertifikata i pohvala. Takođe je ispred FSS učestvovao na svetskim fotografskim bijenalima umetničke fotografije u sastavu nacionalne selekcije.

Do sada je imao šest samostalnih izložbi i više digitalnih projekcija fotografija. U poslednjih sedam godine je aktivan izlagač i rangiran je 2011 i 2012 godine među deset najuspešnijih izlagača u Srbiji.

Interesovanja u fotografiji su mu lajf, portret, strit lajf, reportaža, panorama urbanih motiva, pejsaži, sportska i eksperimentalna fotografija.

Fotoreporter je beogradskih „Večernjih novosti“ od 2001. godine, koje su mu objavile više hiljada fotografija u svojim izdanjima.

Fotografije su mu publikovane u mnogim domaćim i stranim listovima, turističkim časopisima, publikacijama, sportskim listovima, u domaćim i stranim monografijama i ilustracijama za knjige, kataloge, kalendare, razglednice, kao i fotografije velikih formata za sajamske štandove, bilborde i dr. Bio je urednik fotografije u „Lozničkim novostima“ i turističkom časopisu „AŠ“.

Pri kancelariji za mlade u Loznici vodi školu fotografije pod nazivom „Kroz objektiv mladih“ koju podržava Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije. Njegove fotografije mogu se videti na društvenim mrežama i više sajtova na Internetu.

Član je Foto saveza Srbije gde ima umetničko zvanje KMF (kandidat majstor fotografije), kao i međunarodne fotografske asociacije FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), gde ima titulu umetnika fotografije – Artiste FIAP (AFIAP).

Facebook Twitter Linkedin