Categories
Fotografi Vesti

AUTOREFLEKSIJA – Dragana Pavlovića

pozivnicaNakon duže pauze Dragan Pavlović na samostalnoj izložbi fotografija pod nazivom AUTOREFLEKSIJA, Mala galerija ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12), predstavlja seriju autoportreta. Izložba se otvara 17. juna u 19 časova i traje narednih desetak dana.

Tekst iz kataloga:

Čuvena Dekartova maksima „Mislim, dakle postojim’’ odavno je ustupila mesto novom načelu: „Fotografišem ili fotografisan sam, dakle postojim’’. Nikada pre nismo bili suočeni sa tolikom
ekspanzijom fotografije, ujedno i njenim neograničenim mogućnostima. I pored mnogo pozitivnih strana, te gotovo beskrajne mogućnosti fotografije, kako u širem tako i u užem kontekstu, dovele su do banalizovanja medija.

U društvu spektakla, realnom ili virtuelnom svetu veb sajtovi, a pre svega društvene mreže, preplavljeni su fotografijama najrazličitijeg tipa, među kojima, pored portreta, pejzaža ili turističke fotografije, možda dominantno mesto zauzima autoportret i njegova mutacija selfi. Istovremeno, danas smo retko u prilici da se suočimo sa autoportretima koji spadaju u domen kreativnosti i umetnosti.

Nakon duže pauze Dragan Pavlović na samostalnoj izložbi fotografija predstavlja seriju autoportreta.

© Dragan PAVLOVIĆ, Autorefleksija 12
© Dragan PAVLOVIĆ, Autorefleksija 12

Većina fotografija snimljena je u eksterijeru među urbanim kulisama i rekvizitima, poput onih klasičnih ispred kojih ljudi najviše vole da se fotografišu kao što su izlozi, do manje ili potpuno neupadljivih i na prvi pogled vizuelno neprivlačnih kao što su prozori zapuštenih oronulih kuća, ulazna vrata, ratkapa autobusa, folija, površina vode. Sledeći ranije preuzet i osmišljen zadatak da putem objektiva beleži svoje refleksije u raznim situacijama, kontekstima i materijalima, autor fotoaparat stavlja u funkciju sredstva samorefleksije, a fotografiju u formu istine o egzistenciji u jednom prelomnom životnom periodu.

Rezultat toga jesu fotografije koje u parovima korespondiraju, stvarajući međusobne odnose i forme, a kreću se od čisto dokumentarnih, jednostavnih autoportreta na kojima je sam gest fotografisanja namerno naglašen, do dinamičnih, nadrealno apstraktnih kompozicija na kojima je umetnikovo prisustvo jedva uočljivo. Konteksti autorefleksija nikako nisu slučajni i nasumični.

Oni su proizvod kritičkog stava prema onom što nas okružuje, okolnosti u kojima se autor nalazi, raspoloženja i težnji. Nastali u relativno kratkom periodu, od početka maja do kraja avgusta 2013. godine i između dva njemu bitna događaja (godišnjice braka i rođendana), radovi Dragana Pavlovića realizovani su u formi diptiha i pre svega se čitaju kao vizuelni zapisi, koji zbog načina prezentacije imaju kinematografsku narativnost i u kojima se pored glavnog lika sporadično pojavljuju motivi iz njegovog života.

Jelena Matić

Dragan Pavlović (Foto: Miroslav Predojević)
Dragan Pavlović (Foto: Miroslav Predojević)
Dragan Pavlović je rođen 1963. godine u Nišu.
Fotografijom je počeo da se bavi u srednjoj školi.

Od 1981. godine kao član Foto kluba DPIO Voždovac, učestvuje na pedesetak izložbi u organizaciji Foto saveza Srbije i FSJ, na kojima je nekoliko puta nagrađivan.

Godine 1986. odlazi u Češku na studije umetničke fotografije. Na FAMU (Fakultet za film i televiziju), pri AMU (Akademija lepih umetnosti) u Pragu, magistrirao je 1991.
Posle studija bavi se komercijalnom fotografijom i izdavaštvom u Češkoj i Srbiji.

Od 2007. do 2011. godine, kao član redakcije časopisa ReFoto, učestvovao je u organizaciji i realizaciji foto-konkursa, izložbi i prezentacija.

U ULUPUDS-u je od 1991. godine i sa svojim radovima prisutan je na više Majskih izložbi i kolektivnih izložbi Sekcije fotografa.

Danas predaje fotografiju kao docent na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Oženjen je i ima dve ćerke.

Facebook Twitter Linkedin