Categories
Fotografi Vesti

Rajko Karišić – IZ ALBUMA USPOMENA

Microsoft Word - POZIVNICA ZA IZLOZBU_Iz albuma uspomena.docNova izložba fotografija Rajka Karišića nosi naziv IZ ALBUMA USPOMENA i otvara se u utorak 2. septembra 2014. godine (19 časova), Galerija Atrijum, Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Izvod iz tekst Dušana Milovanovića:

… Posmatrajući ove čarobne prizore, uhvaćene i zauvek sačuvane objektivom i srcem gospodina Rajka Karišića ne mogu da se uzdržim i da ćutim. Stoga, svako onaj ko bude tvrdio da su prizori fantastični, atmosfere – pomalo nostalgične, realizacija izvrsna, da – ”hvala Bogu da je to sačuvano”, samo je donekle u pravu, a u stvari je – vrlo promašio.

Jer – pred Vama, dragi moji, stoji još jedan, od mnogobrojnih zlatnih rudnika zemlje Srbije, koje sve manje ima; pred Vama je zapis o tragu vekova, koji pred našim očima čili i nestaje; pred Vama je još jedno pranja savesti onih koji o nasleđu, precima, kontinuitetu… treba da brinu; pred Vama je, na kraju, jedna od bezbroj naših (uglavnom propuštenih) mogućnost da nam svima bude bolje, ukoliko se reda budemo držali, predanje poštovali i na spiralu kontinuiteta dodavali svoje malo zrnce soli.

© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno  02
© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno 02

U atmosferi isprevrtanih vrednosti ovo Staro selo – Sirogojno stoji kao mastodont, izgubljen u nekom (prethodnom) i vremenu, a bogami i prostoru; jer ga oni koji vode ovu današnju paradu niti razumeju (oni su škole pozavršavali po belome svetu; oni, očigledno nisu imali ni babu ni dedu na selu; njima je teška, nerazumljiva i mrska ćirilica…). Oni ne razumeju (mada nas ubeđuju da-da) da su jedini mogući izlazi Srbije iz ove tužne tmuše – poljoprivredni resursi, njena priroda, selo, nasleđe…

© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno  32
© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno 32

Stoga, još jednom – Staro selo je, vo vremja, koje mnogi od Vas i pamte bilo model kako sačuvati, proizvesti, upotrebiti, unaprediti, zaraditi, a da svima bude dobro i onako – kako Gospod zapoveda. Danas ono životari, tavori, čili, rekli bismo starim jezikom; jedva kraj s krajem pribira i čeka neko lepše vreme; hoće li ga dočekati?

© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno  06
© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno 06

A ovaj pred Vama što stoji, jeste gospodin autor, fotograf i neumorni poslenik Rajko Karišić, koji je o Sirogojnu čak tri knjige sačinio, a u njih postavio samo nekoliko stotina svojih čarobnih fotografija, od stotine hiljada koje je na ovu temu upodobio. Kad sam video prvu knjigu, sa prizorima za budućnost sačuvanog ovog čarobnog zlatiborskog sela, zaigrali su damari. Jer mnogi su ove prizore videli, u tim atmosferama se nalazili, hodali, o objekte se saplitali, kraj njih prolazili; neki su i ”snimali i na svijet iznijeli” ali s tankim rezultatom; sem, svake pažnje vrednog velikog fotografa Petra Otoranova, zaljubljenika u Zlatibor i crno belu fotografiju.

E, onda je došao Karišić, ne tako davne 1998. godine; i od tada redovno dolazi i dolaziće. I ostavlja trag.

Znatiželjan, od kako ga je mati na svet donela, vidi i ono što nama običnima izmiče. Pad blende u pejsažu, odbljesak s kapi rose, zaboravljeni trag nečijeg zametnutog postojanja, igru svetla na površi drveta, zatureni san u kolevci davno odraslog čeda, valere u tragovima nožića i drugih grebalica po oveštalim površima starog nameštaja, oljusnute gleđi na keramičkim ćasama, zdelama, čašama… prazni zjap dugo neupotrebljavanih bućki, zastruga, solira… ali i aktuelne tragove brige i postojanja – ivanjske i đurđevdanske venčiće, koje su nepoznate žene ostavije na ogradama, kapijama, klinovima o vratima kuća…

Sve rečeno svodi se na jedno – uočavanje, prepoznavanje, zahvatanje i deskripcija atmosfera jesu vrhunske kategorije koje krase opus Karišića, kada je Sirogojno u pitanju; a i inače. Sredstvima koja su mu data, objektivima kamera i svetlom, koje je i drugima na raspolaganju, on – stvara čuda sa, na prvi pogled – običnim prizorima i stvarima. I kao što je svima dat jezik, ali je samo redak u mnoštvu – pesnik, tako je i svima dato sve što ima i Karišić ali je on, redak u mnoštvu – Fotograf, iluminator, ukrasnik onoga što i svi drugi vidimo, ali – on zgusnuto i daleko lepše, bolje, dalje, plemenitije…

S dubokom verom da ono što je učinio za Sirogojno mora imati i dublji – dalji smisao i da njegovo beleženje prevazilazi veštastvenost prirode same umetniku, čoveku i kumu mome, što takođe nije na odemet znati, želimo bistra oka sočiva njegovih i čisto srce da bi nas i dalje podsećao, podizao, oplemenjivao, radovao… U vekove.

© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno  08
© Rajko KARIŠIĆ, Sirogojno 08

Rajko Karišić dipl. ing. maš. rođen je 05. 11. 1952. godine u Bačkom Dobrom Polju, opština Vrbas.
Završio gimnaziju „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu.
Diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Fotografijom počeo da se bavi u Foto kino klubu „Mašinac“ na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu od 1973. godine.
Do sada je imao blizu 50 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio više desetina nagrada i priznanja od kojih je najznačajnija Vukova nagrada Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu.

Facebook Twitter Linkedin