Categories
Fotografi

Velimir Savatić – Zavičajna ostavštvina

Velimir SAVATIĆ
Velimir SAVATIĆ
Raskid današnjeg čoveka sa tradicionalnim oblicima življenja oduzima mu svakako čvrsto uporište i lišava ga uobičajenog osećanja sigurnosti i spokojstva. Mali su izgledi da na ruševinama starog oblika življenja može naći nekakav apsolutno nov i vedriji život …

Istražujući svet koji nestaje u svom zavičaju, Velimir Savatić dokazuje da nije „stanovnik ovog trena”, svojim osećanjem i kamerom korak je izvan sadašnjosti i za toliko bliži od ostalih onome što predstoji. On je privilegovani svedok života koji kopni, ustupajući mesto silovitom uzletu tehničko – ekonomske moći današnjeg čovečanstva, poznavalac njegove tajne, njegov verni glasnik i tumač.

Fotografije pred nama ispunjavaju prazninu i tišinu vremena prošlog u vremenu sadašnjem, namenjenu vremenu budućem i kao takve se ne daju zaobići.

Velimir Savatić je rođen 1943. godine u Beogradu.
Po profesiji je foto-reporter. U informativnom programu TV Beograd radio je 36 godina.
Nosilac je zvanja majstor fotografije Foto saveza Srbije od 2008. godine.
Izlagao je na preko 160 domaćih i međunarodnih kolektivnih izložbi fotografija i dijapozitiva.
Nagrađivan je 55 puta.
Od 1997. do 2001. godine jedan je od najaktivnijih izlagača u FSJ.
Kao profesionalac, autorski realizuje fotografske projekte u više oblasti, a zavičaj mu je velika i neiscrpna inspiracija.

Sve fotografije iz ove serije nastale su u Zapadnoj Srbiji (okolina Osečine) pretežno u drugoj polovini 90-ih godina (1996/97.) prošlog veka.

Facebook Twitter Linkedin