Categories
Fotografi

Miroslav Jeremić – PRIRODA KAO INSPIRACIJA

Kako bi se moglo odgovoriti na mnoga pitanja koja se nameću iz ovih fotografskih radova Miroslava Jeremića? Ali pre nego što pokušamo odgovoriti moramo objasniti da iza istih čvrsto stoji autor koji se mediju fotografije prepušta iskreno bez ikakvih rezervi ili kalkulacija, gde je fotografija solucija sopstvenog duhovnog i uopšte ljudskog življenja. Ona je za Miroslava jedna od onih delatnosti u kojoj se, kao u nekom „zlatnom preseku” našao jedan kreativni životni smisao – svega što je nasledio, svega što preživljava i što će, zasigurno, doživeti.

Priroda kao inspiracija je uvek bila nezaobilazna u radovima mnogih umetnika, ali priroda i njena iskonska lepota je u stalnoj defanzivi u odnosu na najrazličitije oblike zagađenja. Potrebno je strpljivo tragati za prostorima koji nisu pod negativnim uticajem ljudi, a pogotovu prepoznatljivog pečata tehnološkog vremena u kome živimo. Taj i takav prostor pronašao je Miroslav Jeremić u pohodima na Javor, Bobiju, Staru planinu, Drinu, Taru, Durmitor, Skadarsko jezero itd.

Miroslav V. Jeremić ( Beograd, 1953) završio Valjevsku gimnaziju, studirao filmsku kameru na FDU Beograd. Bavi se fotografijom, filmom, pedagoškim radom.
Izlagao na preko sto izložbi fotografija, foto-kino klubova iz zemlje i inostranstva kao i na likovnim izložbama i grupnim izložbama.

Važnije izložbe: Majska izložba 1998, Salon minijature Gornji Milanovac 2001, 2005, Valjevskji umetnici u Sitttardu, Holandija.

Samostalne izložbe: Valjevo i valjevci, 1994-1996, JAZZ- to je život, 1998, Lekovito bilje valjevskih planina, 2000, Žitot žut i mirisan kao dunja, 2003.

Važniji radovi: kompletan fotografsko-propagandni materija za farmeceutsku kuću ZORKA PHARMA Šabac, od 1995. do 2005. Fotografije za monografiju DRINA u izdanju Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavna sredstva Beograd (izdavački poduhvat na Sajmu knjiga).

Fotografije za knjigu PODRINJSKO-VALJEVSKE PLANINE profesora Milorada Vasovića.

Važnije nagrade: prva nagrada za kolekciju na temu muzika u organizaciji Bugarske nacionalne fotografske akademije 2005. kao i desetak prvih nagrada na izložbama FOTO KINO SAVEZA SRBIJE.

Facebook Twitter Linkedin