Categories
Fotografi Vesti

Мирослав Предојевић – ТАКАВ ЖИВОТ – Галерија ПРОГРЕС

Мирослав Предојевић, мајстор фотографије Фото савеза Србије припремио је 24-ту самосталну изложбу распричаних и распеваних фотографија под називом “ТАКАВ ЖИВОТ”. Свечано отварање заказано је за понедељак 2. марта 2015. године у Галерији ПРОГРЕС, угао Кнез Михаилове и Змај Јовине улица, Београд од 19:00 часова. Изложбу ће отвори Миомир Петровић, књижевник из Београда уз пригодан музички програм. Планирано трајање изложбе је до 12. марта 2015. године у радном времену од 10 до 20 часова.

© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Косидба на Рајцу, 2006
© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Косидба на Рајцу, 2006

Биће изложено 60 радовa плотованих на 255 г фото папиру у величини 520 х 640 мм.

Током трајања изложбе биће организовано више презентација, промоција и трибина са темом: Фотографија и књижевност. Такође у простору Галерије биће инсталиран инпровизовани фото студио који ће посетиоци моћи да користе.

Ово фотографско бележење је трајало дуго (од 2005. до 2012. године) стварајући тако фини визуелни талог, са жељом да се исприча нека универзална прича, обогаћена дубљом стварношћу, и да тако фотографски рад, оплемењен низом чињеница, буде изложен, да му се да истакнутије место, да позове на комуникацију и дубље тумачење. Редослед и распоред фотографија замишљен је као затворени круг у коме је човек средишна тачка.

© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Продавница у селу Влаоле, 2008
© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Продавница у селу Влаоле, 2008

Покушао сам да свакој фотографији из серије ”Такав живот”, које су увек расположене за причу, као и њихови актери, нађем одговарајући кратки текст, често преузет из богате литературе аутора са ових простора, у виду прозног или поетског цитата, или, ређе, наменски срочени описи, нарацје или утисци који су реално или асоцијативно комплементарани са фотографском сликом. Преплитање слика и речи одувек је повезано, па тако, у садејству, најбоље функционишу.

За овај фотографски рад користио сам искључиво широкоугаони објектив од 21 мм, што је био услов да уђем у центар дешавања. Тако су настајале фотограгфије које остављају утисак на посматрача својом непосредношћу.Тој непосредности суштински допринос даје црна и бела боја, као два контрапункта, којим се лакше може докучити овај обични секундарни живот. Те две боје сликовито тумаче човекове узлете и падове у трагању за одгонетком људског удеса. Крупно зрно високоосетљивог филма и изражен контраст често допуњују њихову визуелну снагу. Ваљда је зато ова техника постала синоним за читаву фотографску област која се једноставно зове живот.
Аутор

© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Борисав и Персида Влатковић, село Гостуша, 2010
© Мирослав ПРЕДОЈЕВИЋ, Борисав и Персида Влатковић, село Гостуша, 2010

Део уводног текста Миомира Петровића из каталога изложбе:

(…) Посматран кроз визуру правог фотографа, свакодневни живот је све осим свакодневни. Он постаје посебан, феноменалан, бриљатан, узбудљив. Ту више нема простора за дистинкцију између „лепог“ и „ружног“.

На Предојевићевим фотографијама све постаје „како јесте“ а животне ситуације за које смо мислили да их познајемо, да их лако и сами увиђамо у простору око себе, одједном нам се јављају у свом пуном значењу. (…)

Пријатељи изложбе: FVS-PRO – Београд, ФОТОКИОСК – Београд, Удружење РЕГИОН – Лесковац, Студио Тешић – Београд и AirCinema – Београд.

Miroslav TAKAV ZIVOT pr

Facebook Twitter Linkedin