Categories
Fotografi

Vojislav Vojo PEŠTERAC – Monohromatska estetika i život

Vojislav Vojo Pešterac je jedan od najuspešnijih srpskih autora, a nije ni čudo kada se sagledaju ukupni rezultati koje je postigao u oblasti izlagačke fotografije učešćem na preko 280 izložbi, od kojih je velika većina bila na međunarodnoj sceni, i 12 samostalnih, a na kojima je izlagao preko 880 fotografija na pet kontinenata u 29 država i osvojio preko 80 nagrada.


Do sada najčešće izlagane fotografija su “Arena”, izlagana je na 58 međunarodnih salona, “Ana” na 38 salona, serija “Guča” na više od 25 salona, “5.oktobar” na preko 30 salona i td., odnosno ovde prikazane fotografije do sada su izlagane na više od 200 salona širom sveta.

Vojo za svoj najveći uspeh u fotografiji smatra samostalnu izložbu “GRAD UMETNOSTI I NAUKA” koje fotografije je snimio u izuzetnom – svetski čuvenom gradu Santjaga Kalatrave i Feloksa Kandele u Valensiji, a koju mu je organizovao Španski kulturni centar u Beogradu u prestižnoj galeriji u srcu Knez Mihajlove ulice.

Vojislav Vojo Pešterac nikad nije imao pretenzije da bude fotografski hroničar i puki dokumentarista, i zato će te ga veoma retko sresti sa fotoaparatom. Sa velikim iskustvom i znanjem, svoje fotografije pravio je ciljano u serijama sa prethodno tačno isplaniranim kadrovima, a što je odlika znanja i iskustva, i fotografa koji su svoje bavljenje fotografijom počeli u eri analogne fotografije. 
Bez obzira na dosad postignute izvanredne rezultate, Vojo ne posustaje…

Vojislav Vojo Pešterac, 2008. (Foto: Miroslav Predojević)
Vojislav Vojo Pešterac, 2008. (Foto: Miroslav Predojević)
Biografija

Rođen 1951. u Čačku.
Izlaže fotografije od 1977. godine.
Učestvovao na preko 280 kolektivnih izložbi.

Imao dvanaest samostalnih izložbi: „Rani radovi”, Čačak 2011; „Life, Portrait, Life”, Čačak 2012; „Grad nauke i umetnosti”, Čačak 2012; „Arhitektura”, Čačak 2013; „Minijatura”, Čačak 2013; Fotografije, Čačak 2013; Fotografije „Grad”, Galerija Servantes, Beograd 2014. godine itd.

Osvojio preko 80 nagrade i priznanja.

Najznačajnije nagrade: PLAVA TRAKA FIAP, na 1. Međunarodnoj izložbi fotografija, Leskovac 1991; Bronzana medalja FSS na Danima fotografije u Srbiji, Čačak 2004 ; Druga nagrada na izložbi „Čačak i Čačani” 2010; Bronzana medalja FSS na Danima fotografije u Srbiji, Čačak 2011; 2012 Zlatna medalja FIAP na izložbi „Minijatura 2012” u Beogradu…

Priznanja: Bronzana medalja „Boris Kidrič” Narodne tehnike Jugoslavije; Plaketa Narodne tehnike Srbije; Diploma Foto-saveza Jugoslavije; Diploma Foto-saveza Srbije.

Predsednik Foto-kino saveza Srbije bio od 1981. do 1983. godine.

Facebook Twitter Linkedin