Categories
Vesti

NA TRAGU SVETLOSTI 2015 – Galerija ’73

© Fadil ŠARKI, Izložba Franka Horvata
© Fadil ŠARKI, Izložba Franka Horvata
NA TRAGU SVETLOSTI je tradicionalna izložba Foto saveza Srbije nagrađenih fotografija iz prethodne godine. Svečano otvaranje ove devete po redu izložbe je zakazano za četvrtak 7. maja od 19 časova u Galeriji ’73 (Požeška 83a, Banovo Brdo). Izložba će biti otvorena do 16. maja 2015. godine.

Galerija ’73 i Foto savez Srbije uspešno nastavljaju saradnju, šestu godinu za redom, u vidu organizovanja prolećne, tradicionalne izložbe fotografija „Na tragu svetlosti“.

Izložbom fotografija „Na tragu svetlosti“ Foto savez Srbije prezentuje najnovija ostvarenja svojih najuspešnijih autora, u vidu godišnje smotre, pre svega, amaterskog fotografskog stvaralaštva radi afirmacije fotografije i njenih autora.

Selektovane su sve fotografije koje su tokom prethodne 2014. godine nagrađivane na izložbama najvišeg ranga u zemlji i inostranstvu. Ovom prilikom digitalna zbirka savremenih radova FSS proširena je za više od 150 novih radova od oko 52 autora.

Za izložbu „Na tragu svetlosti“ slobodno se može reći da je to izložba nad izložbama u Srbiji. Zato što je tu reč o predstavljanju najboljih fotografija isto toliko fotografa iz Srbije koji su osvojili zlatne, srebrne i broznane medalje na najznačajnijim domaćim foto konkursima prvog ranga, kao i na međunarodnim izložbama širom sveta, a pre svega pod patronatom FIAP-a (Međunarodne organizacije umetničkih fotografa).

Ovogodišnji kvalitetni katalog, kao i prethodnih godina, će imati spisak svih radova i reprodukcije po jednog rada od svakog autora. Ukpno će biti izoženo 52 rada različitih žanrova.

© Goran BAJIĆ, Ne podnosim kišu
© Goran BAJIĆ, Ne podnosim kišu

© Đorđe VUKIČEVIĆ, Leđa
© Đorđe VUKIČEVIĆ, Leđa
Za izlaganje u Galeriji ’73 takođe je predviđeno da svaki autor bude zastupljen sa po jednim radom, sa namerom da se publici na najbolji način prezentuju savremena ostvarenja članova FSS. Izložene fotografije će biti kvalitetno izrađene i adekvatno opremljene za postavku, kao što je bilo i prethodnih godina od kada se u prolećnom terminu u Galeriji ’73 predstavljaju najnovije kolekcije Foto saveza Srbije.

Izložbe „Na tragu svetlosti“ održavaju se od 2007. godine i ovogodišnja je DEVETA u nizu. Do sada je, na ovaj način, u savremenu digitalnu zbirku Foto saveza Srbije prikupljeno znatno više od hiljadu radova, što predstavlja značajnu podlogu prilikom formiranja reprezentativnih kolekcija kojima se Foto savez Srbije uspešno predstavlja širom sveta.

Ubeđeni sam da će svi ljubitelji umetnosti, fotografije posebno, doživeti istinsku radost na izložbi u Galeriji ’73 koja će zasigurno potvrditi da je u pitanju vitalna vizuelna snaga fotografskih stvaralaca, članova Foto saveza Srbije.

Deo teksta Aleksandra M. Trbovića, majstora fotografije FSS iz kataloga:

Izložba Foto saveza Srbije ”Na tragu svetlosti 2015.” se sastoji od po jedne nagrađene fotografije 52 autora u 2014. godini. U slučaju 17 stvaralaca to je ujedno bila i jedina njihova fotografija, te je ona odmah ušla u sastav izložbe. Kod ostalih autora je biran jedan od više radova. S obzirom da izložba ”Na tragu svetlosti” prikazuje na njoj do tada neizlagane radove, fotografije 2 autora čiji nagrađeni radovi u 2014. su prethodnih godina već bili prikazani, nisu zasupljeni na ovogodišnjoj preglednoj izložbi. Međutim, njihovi radovi, kao i ostali radovi višestruko nagrađenih autora iz prošle godine su navedeni u katalogu ove izložbe.

© Zoran ĐORĐEVIĆ, Zagreb 31. decembar 2012.
© Zoran ĐORĐEVIĆ, Zagreb 31. decembar 2012.

Izbor radova autora koji imaju više od jedne nagrađene fotografije je delo Miroslava Predojevića, predsednika Umjetničkog saveta FSS. Prema rječima samog Predojevića, fotografije su birane radi dobijanja smislene cjeline, a ne s namjerom da se pokaže najtipičniji ili najnagrađivaniji rad nekog autora. Krajnji rezultat je izložba ”Na tragu svetlosti 2015.” koja se sastoji od 52 fotografije, s gotovo jednakom zastupljenošću radova u boji i crno-bijelih radova.

Svi radovi su digitalno štampani na papiru veličine 30 cm h 45 cm. Iako su fotografije tematski različite, doživljaju ujednačenosti izložbe u ”Galeriji 73” na Banovom Brdu u Beogradu pridonosi kako sam izgled galerijskog prostora tako i jednoobrazni drveni okviri u prirodnoj boji koji su obezbjeđeni od strane FSS i paspartui s kojima je svaka fotografija opremljena.

Facebook Twitter Linkedin