Categories
Fotografi

Драган M. Бабовић – МЕЂУЖИВОТ

Драган M. Бабовић је ове 2015. године имао две самосталне изложбе фотографија – „Међуживот…између две станце“ у Свечаном салону Железничке станице у Београду од 13. до 16. марта, и „Међуживот иде даље“ у Галерији Студентског културног центра у Београду, од 22. априла до 7. маја.

У оба случаја он се определио да уводнике за каталоге пише сам. Изложбу у Салону ЖС отворио је Алекса Трбовић, МФ ФСС, а изложбу у Галерији СКЦ Милан Туцовић, академски сликар.

На првој изложби аутор је изложио 42 рада, а на другој 36, са 18 приказаних на претходној и 18 нових фотографија. За обе изложбе, сам је одштампао све фотографије и пратеће каталоге.

Занимљиво је да је целокупна изложба папирних фотографија „Међуживот иде даље“ која је отворена у Галерији СКЦ-а, истовремено могла да се прати и на сајту Фото Савеза Србије, а прича из штампаног каталога објављена је на сајту у PDF формату. Тако се за ову изложбу може рећи да је то прва интернет изложба код нас.

Тема обе изложбе су путници београдских трамваја, аутобуса и тролејбуса, снимљени у свако доба дана кроз посебан угао. Док су на првој изложби радови били у већини „фотографски“ пуни реалног садржаја заснованог на документарности, на другој је дао превагу чистом ликовном изразу у коме се приближава сликарству.

У оба случаја се трудио да на сликаној представи остави ауторски печат. Све је то постигао искључиво фотографским средствима, без великих интервенција. Фотографије су као такве настајале већ при самом снимању, а додатно су рађена само сечења, увећања и просветљавања ради постизања коначне композиције. Концепт обе поставке аутор је изнео у уводнику за каталоге.

„Људи велики део живота проведу у превозу између две станице. Тај део њиховог живљења је међуживот. Прозор трамваја, аутобуса, тролејбуса сличан је зиду средњовековног манастира, уљаном платну, модерном филмском или телевизијском екрану. Са прозора зраче ликови слични фрескама, уљаним портретима или филмским звездама…

Изложба Међуживот јесте збирка портрета случајних путника београдских трамваја, аутобуса и тролејбуса, снимљених у свако доба дана, у одласку или повратку, у возилу или изван њега. Привлаче ме упечатљиви ликови који у себи носе карактер који је истовремено и личан и свеопшти.

Портрети се сами собом бирају, макар трамвај јурио и у највећој брзини. Фотогеничност тих људи сама оставља траг на сензору мог дигиталног фотоапарата. Та лица заслужују да буду овековечена епски или лирски јер она нису само део пролазне данашњице, већ и истинске вечности.

Нису само људска лица главни предмет ове збирке, већ и околни предео кога чине оквир прозора или његов део, површина стакла, мрље од прашине, магла, капљице воде, пахуље снега, спољно и унутрашње светло, први, други и трећи план, чак и оно што се збива негде иза свега, па и одраз оног дела који се налази иза фотографа и његовог фотоапарата.

Класичне портрете који се очекују у уводној фази збирке, који одишу статиком, у постепеном развоју, замењују покрет, ритам и брзина. Јасне и разумљиве облике замењују фотографије у којима претеже полуапстракција или пуна апстракција.

Садржај се поступно ослобађа вишкова и прелази у минимализам, реална прича у визуелну поезију. Све фотографије могу стајати посебно, а све заједно чине збирку, која није коначна и која се може скраћивати или допуњавати.

Међуживот је само наизглед прелазно стање које траје од улазне до излазне станице, али је у својој суштини то пун и прави живот у коме човек живећи трпи своју пролазност.“

Драган М. Бабовић (Фото: Марија Павков)
Драган М. Бабовић (Фото: Марија Павков)
Биографија:

Драган M. Бабовић (Ниш, 1954), живи и ради у Београду.
Фотографијом се бави више од 40 година.

Учествовао је на преко 100 домаћих и међународних изложби. До сада је имао 5 самосталних изложби.
Добитник је бројних домаћих и међународних награда за фотографију. Има звање КМ ФСС.

У свету је препознат фотографијама „Life is beautiful“, „Red boots“, „Little dreamer“, „True love“, „Kiss“ али највише са фотографијом Живот је леп – Life is beautiful, објављеној на насловној страници немачког издања књиге познатог светског фотосајта 1х: Inspiration: Ein Buch für Fotografen, чиме је допринео афирмацији и српске фотографије у свету. На самом сајту 1х до сада је ову фотографију видело 169407 гледалаца из целог света, а увршћена је као једина из Србије и Црне Горе у две књиге најбољих фотографија икада објављених на овом сајту. Још увек је активан на овом, иначе, жирираном фото сајту.

Упоредо са бављењем фотографијом, Бабовић пише приказе о изложбама и фотографима, те је аутор многих уводника за каталоге колега фотографа. Аутор је збирке прича ФОТОГЕНИЈА, прича о животу, фотографији и фотографима који садрже и његове фотографије.

Текстове објављује на интернет страницама сајтова Фото Савеза Србије и БеоградФОТО. Неке приказе објавио је и магазин „Рефото“.

Facebook Twitter Linkedin