Categories
Fotografi

Miroslav Mikica Petrović – BEOGRADSKE PRIČE

Nije bilo lako, uglavnom van fotografskog zadatka, pronađi ne samo sklad već i neobične kontraste Grada u kome živi. Trebalo je sve to doživeti, pre svega očima, ali ništa manje i fizičkom snagom. Ili je, možda, u pitanju večita borba protiv prolaznosti, prevođenje neuhvatljive energije jednog grada u jednu čvršću formu radi prinošenja retko probirljivoj budućnosti.

Autor fotografija je u svom predstavljanju Beograda pošao od ličnih emocija i prolaznih utisaka i tako stigli do sedimentne osnove za nešto trajno i vredno pažnje… Takve fotografije su vrsta titravog otkrića autora, spomen neprolaznom trenutku, svedočanstvo trajanja.

Miroslav Mikica Petrović je rođen 1958. godine u Sarajevu, a u Kragujevcu živi od svoje treće godine. Sa izlagačkim aktivnostima počinje kao gimnazijalac u Foto-kino klubu Kragujevac. Kao fotoreporter radi u lokalnoj “Svetlosti” a zatim u zagrebačkoj “Areni” i magazinu “Start”. Potom odlazi u Stuttgart i sedam godina radi kao fotograf i dizajner u pozoristu pantomime “Makal City Theater”. Po povratku nastavlja sa fotoreporterskim poslom u Beogradu (“Dnevni telegraf”, “Blic”, “The Associated Press”, “Caffe&Bar”, “Zenit”…).

Njegove fotografije obajvljivane su u magazinima (“Wallpaper “Newsweek”, “Stern”, “Wine&Style”, “Caffe&Bar”, “Amcham Perspective”… ), dnevnim novinama (“Herald Tribune”, “The Times”, “The Washington Post”, “The New York Times”, “Dnevni telegraf”, Blic, Alo…), novinskim agencijama i internet portalima širom sveta.
Bio je urednik fotografije u dnevnoj novini “Blic” i magazinima “Caffe&Bar”, “Zenit”, “Amcham Perspective”,.

Miroslav Mikica Petrović je član ULUPUDS-a i clan izvršnog odbora galerije Singidunum.

Do sada u svojoj karijeri imao je više samostalnih:
STUTTGART (Germany),
ALEXANDRIA (Egypt),
BEOGRAD (Progres 2012.god) i
grupnih izložbi fotografija.

Facebook Twitter Linkedin