Triptih AŠHEN ATALJANC – Miroslava Predojevića

Ljubitelji klasične crno-bele fotografije su u mogućnosti da kupe ekskluzivan triptih portreta AŠHEN ATALJANC, primablerine, iz 1993. (sa izložbe i fotomonografije “Okrznuta istina”) autora Miroslava Predojevića, majstora fotografije FSS.

Tehnika:
Klasične crno-bele fotografije sa filma izrađene na baritnom papiru (Agfa Portriga rapid 118 2N, filigran mat).
Fotografija u sredini ručno kolorisana tehnikom suvog pastela.

Radovi su opremljeni u Galeriji “Pale”.

Dimenzija:
Tri pojedinačna dela od 53,5 x 53,5 cm

Opremljene fotografije Ašhen Ataljanc

Opremljene fotografije Ašhen Ataljanc

Koncept:

Ovaj fotografski rad vezan je za moj pogled, usmeren i isečen otvorom zatvarača camere opscure, prema odabranim ličnostima, predstavnicama određenog segmenta socijalnog miljea, u kombinaciji osmišljenog izbora i slučaja. Jedan od bitnih uslova bio je da izvučem portretisanu osobu iz njenog svakodnevnog okruženja (koje slovi za metod postizanja životnosti) i smestim je u neutralnu sredinu, prazan prostor s tamnom pozadinom i veštačkim osvetljenjem podstaknem maksimalno angažovanje, svoje lično i portretisane osobe. Pokušavam da od portretisanih ne učinim “pasivne žrtve” i da buduća fotografija ne bude potez balzamovanja, zaleđivanja, odnosno, da sadržaj fotografije bude nešto više nego što tehničko biće fotografije može da pruži. Rezultat toga su portreti koji nemaju pretenziju da supstituišu realnost, već da prikažu neke od njenih izdvojenih slojeva.

Nije mi bio bitan samo suvoparni identitet portretisanih. Moj cilj je postizanje okrznute istine i okrznute suštine. Ostvarenje jedinstvenog bića. Iz ove moje želje proističe i naziv “Okrznuta istina”, što možda sa druge strane odgovara i postignutom rezultatu.

Kad snimam portrete pokušavam da, ukoliko je mogućno, uhvatim finu duševnu potku ukomponovanu u teksturu mimike. Budući da je fotografija kao sredstvo izražavanja nedovoljno suptilna, sem u nekim slučajevima, moj pokušaj se svodi na težnju da uhvatim iskričave odraze unutrašnjosti ličnosti na njihovom licu.

Otkupna cena: 300 €

Kontakt: 064 11 32 381

Facebook Twitter Linkedin