Categories
Fotografi

Dragan Babović – NAJBOLJI FOTOGRAF MEĐU…

Jednom sam napisao „Ako nisi zaljubljen u sebe i svoje fotografije“ onda nemoj ni da mi ih pokazuješ.
I zar nije tako?
Ako sam ne voliš sebe i ne voliš fotografije koje radiš, ne možeš očekivati od drugih da ih više vole od tebe.

Svako ko se danas, a reč je o sredini druge decenije dvadesetiprvog veka, jednom domogne digitalnog aparata, koji snima u skladu sa „Kodakovom“ reklamom sa kraja devetnaestog veka – „Vi samo pritisnite okidač, a sve ostalo je na nama“, kada vidi svoje prve fotografije pomisli za sebe da je on najbolji fotograf na svetu. Još ako ne gleda šta drugi rade, veselju nema kraja.

Sa tom premisom je moj imenjak i kolega fotograf Dragan Babović, realizovao svoje portrete fotografa sa kojima je proveo dobar deo svog života, baveći se fotografijom.

Fotografijama iz ovog ciklusa je dao šaljivo ime “Najbolji fotograf…“ a sami fotografi koji su portretisani kao i publika treba da dodaju nastavak, npr. – „Najbolji fotograf među drugim fotografima, lekarima, pravnicima, inženjerima, … i drugim zanimanjima, pa najbolji fotograf u ulici, recimo između dva ugla, …u školi, …gradu, …opštini, itd…

Ovim ironično sarkastičnim nazivom Dragan Babović nije hteo da se podsmeva modelima i publici, već da sumornom vremenu u kome trenutno živimo, opterećenom problemima, teškoćama, oskudicom, lošim međuljudskim i međudržavnim odnosima, da malo oduška kroz humor i šalu.

Ove fotografije zato ne treba shvatiti samo kao seriju portreta njegovih kolega fotografa, već i kao događaj u kome će se „modeli“ sa slika i uživo družiti sa publikom i drugim portretisanim kolegama, te komentarisati poze u kojima ih je autor izložbe „hvatao“.

Portreti su rađeni u raznim prilikama sa ciljem da ovekoveče kolege. Osim savremenika, Dragan Babović je kroz svoju dugu profesionalnu fotografsku karijeru imao prilike da se druži sa mnogim velikanima domaće fotografske scene, kao što su Branibor Debeljković, Vojislav Marinković ili Aleksandar Dolgij, koji su ostavili dubok trag u srpskoj fotografiji, a danas, na žalost, nisu više među živima.

Mnogi mlađi fotografi koji su toliko slušali ili čitali o njima, sada imaju prilike da vide kako su oni izgledali.

U sladu sa zakonima prirode i logike, sigurno je da će portreti fotografa koje je Dragan Babović načinio, budućim generacijama, takođe služiti kao dokument o fotografima koji danas čine srpsku fotografsku scenu.

Dragan M. Babović, Dr Bah

Dragan BABOVIĆ
Dragan BABOVIĆ
Dragan Babović je rođen davne pedesetšeste u sada već nepostojećoj državi.

U mladosti je živeo za fotografiju a potom dugi niz godina od fotografije, do ovih dana kada počinje da stvara slike koje život znače.

Facebook Twitter Linkedin