Maja STOŠIĆ – Sačuvano od zaborava

Paraćinka Maja Stošić nas svojim fotografijama vraća, snažno i nepokolebivo, na pozicije gde je autorska fotografija, čini se, zastala na trenutak, dajući potpuno novu dimenziju tradicionalnoj temi u fotografiji, beležeći svojom snažnom umetničkom pojavom, i od zaborava spašavajući, poslednje prizore odlazećeg.

Besprekorna kompozicija, gotovo idealna proporcija crnog i belog, siva dovoljno rastegnuta u valerima, koji poslagani majstorski, pojačavaju utisak, rekao bih, Rembrantovskog svetla, i tema ovovremena, a za sva vremena, zaustavljaju dah i teraju posmatrača da sa autorom i modelima dožive već viđeno, na potpuno originalan način.

Iako je dokumentarnost fotografija u drugom planu, one će sigurno naći mesto u mnogim knjigama i katalozima koji pokušavaju da od zaborava spasu stare i nove zanate, gotovo dva veka bogate zanatske tradicije.

Na prvi pogled; istraživački rad, dalekosežne pripreme, dobra tehnika i nadasve inteligentan pristup, čine se dovoljnim za odličan posao? Ali, kad se srcem slika i kad se stvarno voli to što se radi, nastaje magija čije trajanje, večnom ekspozicijom, baca svu svetlost na delo Maje Stošić, čineći je blistavim draguljem savremene fotografije.

Serijom fotografija „Sačuvano od zaborava“, Maja čuva naše duše i dušu naše fotografije, darujući nesebično, svoje dosad najbolje fotografije poštovaocima, svetlošću ispisane, čarolije!
Dragan Ilić, slikar iz Zaječara

Maja Stošić

Maja Stošić

Maja Stošić (devojačko prezime Aranđelović) je rođena 14. jula 1975. godine.

Od 2000. do 2008. Radi kao turistički vodič u Crnoj Gori gde nastaju prve umetničke fotografije.

2004. godine prvi put izlaže na kolektivnoj izložbi foto kluba “Paraćin” i postaje član istog foto kluba i Foto saveza Srbije.
2007. dobija zvanje F1 FSS.
2011. dobija zvanje KMF FSS.
2012. stiče međunarodno zvanje AFIAP.
2015. stiče međunarodno zvanje EFIAP.

Do sada je učestvovala na 200 međunarodnih grupnih izložbi, osvojila oko 60 nagrada i priredila sledeće samostalne izložbe :
“Kao tempera” decembar 2008. Godine u kafeu „Galerija“ Paraćin
„Sačuvano od zaborava“ 18. oktobar 2013. Dom Kulture u Banatskom Brestovcu,
28. april 2014. Kulturni centar Paraćin
19. septembar 2014. Muzej Srema, Sremska Mitrovica
28. novembar 2015. Mala Galerija, Aranđelovac

Na listi 10 najaktivnijih fotografa Foto saveza Srbije je bila 3 puta – 2007, 2008. i 2009. godine.

U kafeu „Kodeks“ u Paraćinu je stalna postavka Majinih fotografija.

Facebook Twitter Linkedin