Categories
Fotografi

Milenko VASIĆ – Sažimanje

Radovi Milenka Vasića, koji su pred Vama, jesu prijatno osveženje i to ne samo zbog prisustva boja već zbog težnje da se naša mentalna prostranstva na trenutak fiksiraju na nekim vizuelnim osloncima.

Predstavljeni radovi, opredmećuje stav umetnika koji sudbinu fotografije oseća kao sudbinu jezika, gde su nizovi fotografija citati iz upečatljivog sveta prizora i slažu se u poetski izraz kreativnog bića u sažimanju materijalnog i duhovnog.

Milenko VASIĆ
Milenko VASIĆ

Milenko Vasić (1952) je izlagao fotografije i slike na dvanaest samostalnih i preko četrdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Nagrađivan je više puta za fotografiju. 2006. godine postao član foto kluba Beograd.Fotografijom se aktivno bavi preko deset godina.

Sa Danijelom Mršulja Vasić radi zajedno na različitim umetničkim projektima od 2011, a 2012. formiraju Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim.

Fotografija i / ili umetnost

Često se kaže da fotografije „zarobe“ svoje subjekte i da se funkcionalnim pokretima delova mehanizma uz „klik“ zatvarača subjekt može zgrabiti i „zadržati“ zauvek. Prema tome fotografija će osigurati večnost. A da li zaista fotografija “hvata” i vezuje sekunde za večnost?

Fotografija je klasična atrakcija mimezisa koja traje… ona prethodi vizuelnoj vernosti i osnova je za predanost slici… to je snažan generički uslov za fotografiju. Dakle mimezis je naša fiksacija sa pretpostavkom večnog. Fotograf se uz svaki “klik”nada tom večnom.

Neki su ta svoja nadanja i ispunili i potvrdili svoju predanost slici, kao Andre Kertes, Jozef Kudelka, Tomislav Peternek… naravno i drugi fotografi… lista je dugačka. Ali ovo je moj izbor i to su moji uzori od kojih započinjem to magično putovanje. Putem fotografske magije može se otkrivati i ukazati na skriveno pojedinačno značenje egzistencije. To su forenzički precizno uzeti slojevi samog života, odnosno mikroskopski tanki rezovi tkiva egzistencije. Moj fotografski diskurs je dobrim delom zasnovan na matrici ličnih opservacija ali i onih koje su deo bogatog fotografskog nasleđa.

Portfolio pred vama obuhvata petnaest godina fotografskog promišljanja i bavi se večnom temom egzistencije kao i njenim pojedinačnim značenjima. Od melanholičnog do kontemplativnog registra, grafički decentan, portfolio sadrži veliki energetski naboj. Posmatraču se nudi da postane aktivni učesnik u otkrivanju skrivenog, a kako reče veliki slikar Milo Milunović: U umetnosti ništa nije izmišljeno, nego samo otkriveno.

Čovek je na ovim fotografijama viđen s leđa, po strani ili je prisutan tek u naznaci. To implicira otuđenje i usamljenost. Sizifa možemo prepoznati bez obzira da li je profesor koji svakog jutra ide na nastavu ili ciganin koji svakog jutra vredno sakuplja kartone. Nadrealno nizanje elemenata, baš kao i merdevine i stepenice su paradigma perpetualnog, a kolorit prati tenziju (žute, crne i crvene linije) i smiraj (plavi i sivi tonovi) koje ovo magično putovanje kroz predanost slici nudi.

Milenko Vasić
Beograd, 20.04.2016.

Facebook Twitter Linkedin