Categories
Fotografi

Iskonska inspiracija Đorđa VUKIČEVIĆA

Fotografije Đorđa Vukičevića nam otvaraju jednu slojevitu knjigu nabijenu suptilnim erotskim fluidom, lepotom ljudske forme, ženama u provokativnim pozama, atmosferom neobičnih ambijenata. Ovi predlošci po svim zakonima mimikrije, u trenutku, se pretvaraju u nešto drugo, u bezbroj pravougaonih okvira u druge svetove, koji čine samo jedan, Đoletov svet.

Govoreći o jednoj stvari koju znalački oseća, inicira stotine drugih stvari koje ne zna da ih zna. Na nama je da te naznake protumačimo, možda, kao o umetnosti lepote i nade, opuštenosti i spokoja, prolaznosti i trajanja.

Fotograf snažnih emocija i izrazite životne energije svoj doživljaj prenosi na svetlo osetljivi senzor svog foto-aparata sa čudnim spojem opuštenog, strasnog, impulsivnog, osećajnog, spontanog svetlopisa izvedenog veštim vladanjem sofisticiranom tehnikom i selektivnog pogleda.

Doza poetskog, lirskog i suptilnog nije nepoznata ovom, fotografskom postupku koji odiše čulnošću, životnom energijom i neobičnim situacijama. Vukičevićevo fotografsko umeće u potpunosti se uklapa u njegov strastveni san skriven u lavirint nesputane radosti življenja, slobode postojanja van kalupa svakodnevnice trajanja.

Neko će možda da postavi pitanje kako se istrajava na tom putu i pronalazi kreativna sloboda postojanja? Jednostavno: ljubavlju, poznavanjem i razumevanjem žanra, uvažavanjem životnog iskustva, postojeće atmosfere i konteksta.

Autor želi da bude prepoznatljiv po kreativnoj energiji koju unosi u svoj fotografski rad, a ne po formi. Zato ovi radovi pred nama nisu stilske vežbe – što bi mogao da pomisli površni posmatrač – već netipičan iskaz o životu koji živimo, pun neskrivenih emocija, nadahnuća i osećajnosti gde visok kriterijum ukusa se ne dovodi u pitanje.

Dominantna lepota, mladost, sklad, prefinjenost, delikatnost se na fotografijama Đorđa Vukičevića preliva preko svojih okvira i hrle u susret posmatraču spremnom da se suoči sa sopstvenom osećajnošću.

Đorđe VUKIČEVIĆ, 2016. (Foto: Miroslav Predojević)
Đorđe VUKIČEVIĆ, 2016. (Foto: Miroslav Predojević)
Fotografije Đorđa Vukičevića su stvarane kao studije akta, nikad naručivane niti rađene kao ilustracije, one su pre svega bile namenjene izlaganju sa jasno izraženim Autorskim pristupom iza koga je stajala snaga personalnosti i kreativnog koncepta.

Đorđe Vukičević, EFIAP/g, ESFIAP

Rođen 13.08.1962. u Novom Sadu, oženjen je suprugom Ljiljanom i ima sinove Milana i Branislava.

Poslednjih godina bavi se isključivo akt fotografijom.

Do sada je održao 10 samostalnih izložbi u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji.

Na međunarodnim izložbama pod FIAP i PSA patronatima 49 različitih fotografija su nagrađivane 164 puta u 23 različite zemlje.

Član je Foto Saveza Srbije i Foto kluba Novi Sad.

Facebook Twitter Linkedin