Categories
Fotografi Knjižara

Nebojša Radosavljević RAUS – DOGAĐANJA NARODA 1988 – 2000

2016-12-10-Knjiga 2Fotomonografija DOGAĐANJA NARODA 1988 – 2000 Nebojše Radosavljevića RAUSA u izdanju Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” Kragujevac objavljena je 2004. godine. Na 168 stranica mogu se videti 134 fotografije u boji i crno-beloj tehnici čija vrednost prevazilazi puko novinsko-reportersko ili sociološko tumačenje.

Radeći za mnoge medije, sa godinama, on je brusio svoj fotografski instikt konvertujući ga u sferu fotografije koja će trajati.

Izvod iz uvodnog teksta Predraga Cileta Mihailovića:

Razvoj digitalnih fotoaparata i “pametnih” mobilnih telefona uz podršku sajtova poput Instagrama, Flikera i društvenih mreža – Fejsbuk, Tviter, profesija fotoreporter zamire pred najezdom fotografa-amatera koji su srećni da svoja fotografska ostvarenja, vrlo često besplatno ili za male pare, podela sa umreženim svetom.

Jedan od onih koji odolevaju toj najezdi je Nebojša Radosavljević RAUS fotoreporter iz Kragujevca koji svojom fotomonografijom “Događanja naroda” nas vraća u turbulentne godine vladavine Slobodana Miloševića.

Naziv fotomonografije Raus je pozajmio sa mitinga podrške koji su se masovno organizovali po Srbiji a prema izrazu koji je, opisujući ove mitinge, upotrebio književnik Milovan Vitezović u Beogradu 19. novembra 1988. godine kada je rekao: “Poštovani narode, naša istorija će ovu godinu zapamtiti kao godinu u kojoj nam se dogodio narod”.

Takođe, primetili smo da nekih aktera iva više, nekih nema, no ova knjiga ne pretenduje da prikaže istorijsko-dokumentacionu celovitost jednog prostora i jednog vremena, već jedan njen subjektivni segment oivičen mogućnostima izbora…

Naravno, shvatanje kategorija: istina, pravda, moral, rodoljublje…, na našim prostorima je u godinama o kojima ova knjiga govori toliko kontraverzno, suprostavljeno i isključivo, da je sasvim jasno da bilo kojim stavom, ma kakvog ga smatrali jasnim, mi “svjetu ne možemo ugoditi”….

Nebojša Radosavljević RAUS je rođen 19.04.1960. godine u Kragujevcu.

Profesionalno se bavi fotografijom od 1982. godine. Prve fotografije objavljuje u studentskim novinama “Pogledi” i “NON”. Kasnije saradnju proširuje na najpoznatije novinske redakcije širom Jugoslavije. Kraće vreme provodi u grčkoj kao saradnik u Atinskoj dnevnoj novini “Elefterotipija”.

Početkom devedesetih i nastankom novih država na Balkanu, profesionalnu aktivnost nastavlja u opozicionom dnevnom listu nove Jugoslavije “Dnevni telegraf”.

Fotografije izlaže na grupnim i samostalnim izložbama, dobitnik je više nagrada i priznanja.

Trenutno radi u kod izdavača Ringijer Aksel Špringer, živi u Kragujevcu.

Facebook Twitter Linkedin