Categories
Edukacija Vesti

Završena Radionica klasične crno-bele fotografije

Foto savez Srbije i Beograd FOTO su organizovali jesenju Radionicu klasične crno-bele fotografije koja je uspešno realizovana od sredine septembra do početka decembra 2016. godine u Beogradu.

Radionica je počela kratkim, jezgrovitim predavanjima o istorijskom aspektu fotografije, njenim elementarnim osnovama, tehničkom razvoju i fotografskim žanrovima.

Nastavak aktivnosti na Radionice je podrazumevao zajednička snimanja, analognim fotoaparatima na crno-belom filmu. Dragoceno praktično iskustvo u studijskim uslovima polaznici su dobili u korišćenju prostora kolege Borisa Nikolaševića.

Težišni deo Radionice je bio namenjen praktičnom radu u laboratoriji (priprema fotografske hemije, razvijanje filma, izrada kontakt kopija, fotografma i pozitiva) koji je kod svih učesnika izazvao veliku znatiželju, interesovanje, oduševljenje, posvećenost i radost stvaranja. Ovaj deo se slikovito može opisati kao otisci stvarnosti koje možete videti i na fotografijama učesnika nastalim za vreme trajanja Radionice.

Zajednička živa razmena znanja, iskustava i veština u analizi negativa, fotograma i pozitiva je bila bitan segment u finalnom delu aktivnosti i dala je dragocena tumačenja ne samo tehničkog nivoa, nego i sadržajnog, estetskog potencijala fotografskih radova nastalih na Radionici.

Vredni, radoznali i talentovani učesnici Radionice klasične crno-bele fotografije bili su: Mirela Andrić, Andrija Petković, Vukašin Danilović i Ivan Mijatović svi iz Beograda.

Učesnici Radionice: Miroslav PREDOJEVIĆ i Vukašin DANILOVIĆ (stoje), Andrija PETKOVIĆ, Mirela ANDRIĆ i Ivan MIJATOVIĆ (sede)
Učesnici Radionice: Miroslav PREDOJEVIĆ i Vukašin DANILOVIĆ (stoje), Andrija PETKOVIĆ, Mirela ANDRIĆ i Ivan MIJATOVIĆ (sede)

Učesnici su se i ranije bavili fotografijom ali su na Radionici bili “inficirali” magijom klasične crno-bele fotografije, u čije tajne su ulazili na elementaran i najbolji mogući način.

Sigurni smo da će sa stečenim znanjima i veštinama polaznice Radionice unaprediti i fotografiju koja se bazira na savremenoj digitalnoj tehnologiji čije ishodište je na istim principima.

Radionicu vodio: Miroslav PREDOJEVIĆ, majstor fotografije FSJ/FSS, član Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a.

Tokom skoro tromesečnog trajanja Radionice fotografija je obeležila života učesnika i izdigla ih iznad sive svakodnevnice, što je rezultiralo novim prijateljstvima čvrsto oslonjenim na zajedničkim interesovanjima.

Pozitivni rezultati ovakvog vida fotografske edukacije upućuju na neophodnost da organizatori nastave sa ovakvom praksom, obogaćenom dragocenim iskustvom, i u buduće.

Facebook Twitter Linkedin