Categories
Vesti

Izložba fotografija sa Foto-safarija na Tari

U četvrtak 9. februara 2017. od 13.00 časova u Vizitorskom centru Turističke organizacije Srbije, Čika Ljubina 8a, Beograd biće svečano otvaranje izložbe fotografija nastalih na Foto-safariju TARA 2015.

© Dragan BABOVIĆ
© Dragan BABOVIĆ

Reč Selektora

Članovi Foto-saveza Srbije pozvani su od strane JP „Nacionalni park Tara” i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, da od 21. do 25. oktobra 2015. godine gostuju na Foto-safariju „Tara 2015”. Od nas se očekivalo da na različitim lokacijama fotografišemo ovo zaštićeno prirodno područje i da deo svojih fotografija ustupimo organizatorima, koji će ih koristiti u promotivne svrhe.

Sa aspekta Foto-saveza Srbije, najznačajnija promotivna aktivnost koja će se realizovati posredstvom naših fotografija je upravo ova, naša zajednička foto-izložba.

Nacionalni park Tara predstavlja izuzetno zanimljivu turističku destinaciju sa posebnim identitetom, a svoje viđenje ove prelepe planine izrazilo je svojim fotografijama deset fotografa, članova Foto-saveza Srbije.

© Milan MARKOVIĆ
© Milan MARKOVIĆ

Кao selektor fotografija za ovu izložbu imao sam uvid u sve pristigle fotografije (njih 431). Nakon prvog pregledanja, moja početna impresija bila je da se radi o velikom broju tehnički perfektnih fotografija. Motivi su znalački birani, planovi dobro kadrirani, a odličnim korišćenjem raspoloživog osvetljenja većina autora je dočarala pravu atmosferu Tare.

Кasnijim pregledanjem istih, uz neminovno pooštravanje kriterijuma, došao sam do željenog broja od 40 izabranih fotografija. Osim težnje da bude zastupljeno što više različitih lokacija i pristupa autora, vodio sam računa, koliko god je to bilo moguće, i o izraženoj likovnosti i naglašenom estetizmu tih fotografija.

Sve fotografije, odabrane za ovu izložbu, čine jednu celinu, dok su autori ostavili prostora posetiocima da ih dopune sopstvenom imaginacijom.

Milan Marković, MFFSS, EFIAP Valjevo, 10.11.2016.

© Violeta MILUTINOVIĆ
© Violeta MILUTINOVIĆ

Facebook Twitter Linkedin