Categories
Galerija Vesti

Izložba LEKCIJE IZ ’91 – Apsurdi rata

28. februara 2017. otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Lekcije iz ’91.“ u Muzeju istorije Jugoslavije, objekat Muzej 25. maj, Botićeva 6, Beograd. Izložba je deo većeg projekta organizacije Društvo za evropsko zavest iz Maribora, čiji su partneri: Foto savez Srbije, Foto klub Maribor i Međunarodni festival fotografije Organ vida iz Zagreba. Projekat je podržao EU fond Evropa za građane.

Izložba traje do 26. marta 2017. godine.
Radno vreme: svakog dana osim ponedeljka od 10.00 do 18.00 časova.

Prateći progam izložbe:
07. marta od 18.00 časova panel diskusija „Priprema, pozor – RAT” razgovor o ratnoj fotografiji sa nekim od autora izloženih radova.

11. i 18. marta od 13.00 časova vođenje kroz izložbu.

Izložba pod nazivom „Lekcije iz ’91.“ prvi put je u ovom obimu okupila fotografe iz cele regije i nekoliko međunarodnih gostiju kako bi na jednom mestu prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Bez pretenzija da bude univerzalni istorijski prikaz ili da ponudi odgovore na pitanja bez odgovora, izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su beležili obilazeći politička i stvarna ratišta od Slovenije, preko Hrvatske, do Bosne i Hercegovine, Srbije, Кosova i Makedonije.

Te fotografije imale su važnu ulogu tokom samog rata, kada su oblikovale javno mnjenje u svakoj od zaraćenih zemalja, ali i u međunarodnoj javnosti. Danas su nam još važnije kao temelji kolektivnog sećanja, ponekad nepoželjni tragovi davne, ali još uvek vrlo bolne prošlosti. Pogled fotografa nikada nije neutralan, iako dokumentarna fotografija uvek nastoji da nam se predstavi kao stvarna i objektivna slika, jedini mogući prikaz date stvarnosti.

Fotografije nikada nisu jednoznačne, njihove slojeve potrebno je sagledati uzimajući u obzir okolnosti u kojima su nastale, utisak koje su mogle proizvesti u trenutku objavljivanja, fotografovu motivaciju, uverenje i etiku, a na kraju i oči kojima ih danas posmatramo. Domaći fotografi, za razliku od stranih profesionalaca, mogli su najčešće da rat snime samo sa jedne, „svoje“, strane, a u takvoj situaciji vrlo je teško isključiti vlastite emocije i osećaj pripadnosti. Iako svi fotografi ističu da su svoj posao obavljali profesionalno i objektivno, mediji su često fotografije podređivali svojim političkim agendama, kontekstualizovali ih prema aktuelnim političkim potrebama, izvlačeći ih prema istim principima i danas prigodno uz svaku godišnjicu.

Na ovoj izložbi prikazane su fotografije nastale na svim zaraćenim stranama, uz originalne potpise fotografa, bez namere da budu instrumentalizovane u bilo koje svrhe.

Sve te fotografije i danas nose snažne emocionalne naboje, a i sami fotografi s mukom im se vraćaju preživljavajući ponovo vlastite ratne košmare.

Facebook Twitter Linkedin