Zrnca svetlosti

© Miroslav Predojevic - Poplava III, Beograd, 1981.

© Miroslav Predojevic – Poplava III, Beograd, 1981.

Beograd burne prošlosti iz ruševina 1405. godine podiže Despot Stefan Lazarević kao svoju utvrđenu prestonicu i velelepnu varoš, a u povelji o tome kaže: „Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici“.

Baš zbog te burne prošlosti i istorijske vetrometine na kojoj je nastao, Beograd je inspirativno mesto za sve one koji žive u njemu, a još više za one koji ga pohode i doživljavaju kao nešto što se nikad ne zaboravlja.

Grad budućnosti ovog dela Evrope drži ravnotežu sebi, ali i drugima, na raskršću puteva i kultura…

© Miroslav Predojević, Bgd-Savski venac, 1989.

© Miroslav Predojević, Bgd-Savski venac, 1989.

Nije lako dokučiti vizuelnu suštinu o Beogradu i njegovim žiteljima jer on neprestano pulsira i tutnji od Topčidera do Dorćola, od Zvezdare do Savamale, unakrst i popreko, kroz svetlom okupane ulice, izranjajući iz niza podzemnih prolaza, žureći Knez Mihailovom i Vasinom, promičući pored monumentalnih spomenika na Kalemegdanu i strasno se grleći elegantno prebacuje preko svojih reka, hrleći urbanizovanom i modernom Novom Beogradu i ostarelom u lepoti samosvojnom Zemunu, nestvarnoj Adi Ciganliji, uokvirenoj plavo – zelenom Savom, polazeći pored tramvajskih šina Karađorđeve i Nemanjine u susret mirnom Tašmajdanskom parku, bučnog Trga Slavije i Terazija, vračarskog duhovnog centra sa Narodnom bibliotekom i Crkvom Svetog Save.

Toj želji da svojom fotografskom optikom ovekoveče Beograd ne odolevaju, više od 170 godina, ni stanovnici, a još manje mnogobrojni gosti iz celog sveta, u večnoj borbi protiv prolaznosti, prevođenje neuhvatljive energije života jednog grada u jednu čvršću formu radi prinošenja, često, probirljivoj budućnosti.

Na jednom ograničenom prostoru grada kao što je Beograd, mnogobrojni fotografi pronalaze običan i neobičan svet prizora i ljudi u ogledalu jedinstvene mešavine kosmopolitskog duha i nasleđenog nacionalnog i kulturnog obrasca.

Trošeći evidentnu energiju svi oni stvaraju značajne fotografske priče sa urbanim pejzažima, istorijskim spomenicima, gradskim događanjima, živopisnim detaljima raznovrsnog sadržaja jedne specifične urbane košnice, pune sklada i raznovrsnih kontrasta, poetike i humanog sadržaja koji je vešto ukomponovan u svakodnevni život.

Objektivne slike stvarnosti i sirovog dokumentarizma, ne samo Belog grada već i države čija je prestonica, nastale ne samo kao fotografski zadatak, već tanane vizuelne emocije i titrava otkrića vrednih autora, ono su što Beograd FOTO želi da sačuva kao zrnca svetlosti i spomen neprolaznom trenutku, svedočanstvu trajanja i sedimentna osnova za nešto trajno i vredno pažnje šireg kruga ljubitelja fotografije.

Fotografije: koje vredi videti, koje osvajaju srca i urezuju se duboko u naše pamćenje.

Facebook Twitter Linkedin